0

Om Tryffel

~ Tips ~

Om Tryffel

Tryffel

Det finns många olika sorters tryffelsvamp; svart och vit tryffel, vintertryffel och
sommartryffel. Sen finns massor av olika sorter och kvaliteter av dessa. Dock den vita
tryffeln är den mest smakrika och exklusiva sortens tryffel. Tryffel är en beteckning som
används för flera svamparter med underjordiska fruktkroppar.

Smakförstärkare

Färsk tryffel är en utmärkt smakförhöjare men för att komma till sin rätt kräver den ett bra
fett som smakbärare. Grädde, ägg och Parmiginao Reggiano är tex perfekta för att lyfta
fram smaken av tryffel!

Olika kvalitet

Den vita tryffeln kallad Tuber Magnatum anses vara en av världens dyraste och mest
eftertraktade tryffelsort. Den växer främst i norra Italien (området Piemonte) men finns
även att hitta i Kroatien, Albanien, Slovenien, Kosovo och Serbien. Det höga priset
förklaras med sällsyntheten.
Svart tryffel från Périgord i södra Frankrike, ofta kallad ”kökets svarta diamant”,, är även
den sällsynt med kraftfull doft som på latin heter tuber Melanosporum.

Produkter med tryffelsmak

Får man inte tag på färsk tryffel finns massor av goda färdiga produkter med tryffelsmak
att använda istället! Det närmaste färsk tryffel du kommer är färsk skivad tryffel i solrosolja.
Smakar riktigt bra men undvik hel tryffel i saltat vatten. Ofta smakar de inte alls mycket
utan är en hård liten klump bara. Undantag finns såklart….

Användningsområden

Ringla olivolja med tryffel över olika sallader och grönsaker såsom sparris med ruccola,
färska tomater och skivad Parmigiano Reggiano, några droppar lagrad balsamico eller
vincotto på det – ljuvligt
Gör en vinegrett med hallonbalsamico och ringla över fisk-/&skaldjursrätter. Hallon och
tryffel är en smaksensation
Pesto eller Kronärtkockskräm med tryffelsmak perfekt att bred på en liten brödbit eller
balnda med nykokt pasta
Rinlga olivolja med tryffel över risotton
Krämig söt balsamico med tryffelsmak är underbart till ost-/charkbrickan
Smaksätt rödvinsskyn med några droppar tryffelbalsamico
Ägghalvorna blir supergoda med en klick tryffelsmör eller pesto
Ringla tryffelbalsamico över sparrissoppan

Varukorg

Du har inga produkter i varukorgen.