0

Enkla tips

Enkla tips hur du kan använda våra goda olivoljor!

~ EN OLIVOLJA AV BRA KVALITET ÄR EN FANTASTISKT BRA SMAKSÄTTARE TILL OLIKA MATRÄTTER. SE NEDAN FÖR OLIKA TIPS ~

– ringla över olika sallader t.ex. en grönsallad, en fruktsallad eller en sallad med olika grönsaker
– ringla över ugnsrostade grönsaker t.ex. potatis, lök, morötter etc. Avsluta med att strö över lite flingsalt
– olivolja med Apelsinsmak ringlar du över vaniljglass och strör över lite flingsalt, perfekt dessert!
– dippa bröd i en olivolja av riktigt bra kvalitet, mycket gott!
– använd till marinad för fisk, kyckling eller kött
– blanda två delar olivolja med en del vinäger så får du en fantastiskt god vinegrette att ringla över salladen
– marinera frukt i en olivolja smaksatt med apelsin eller citron t.ex.
– blanda ut lite olivolja i yoghurt så får du enkelt och snabbt en kall sås
– ringla över en nygräddad gratäng med t.ex. potatis, blomkål eller broccoli
– blanda en örtig olivolja med nygjort potatismos
– ringla olivoljan över nykokt pasta
– droppa lite olivolja i en soppa t.ex. olivolja Basilika i tomatsoppan, olivolja vit tryffel i svampsoppa etc  – smaksätt vaniljsåsen med olivolja vit tryffel och servera med färska hallon eller en nygräddad hallonkaka 

– ringla olivolja över nykokt risotto

– linda nykokt grön sparris i en parmaskinka, ringla över olivolja vit tryffel, avsluta med flingsalt 

– hallon och vit tryffel är en smaksensation så gör en vinegrette av dessa båda och ringla över nystekta pilgrimsmusslor, otroligt gott!

Enkla tips hur du kan använda våra goda vinäger & balsamvinäger

– en väl lagrad balsamvinäger är perfekt till ostarna, smakrikt och gott!
– likväl att droppa en lagrad balsamvinäger på färska jordgubbar, magiskt!
– sötman i balsamvinägern är perfekt att droppa i en sås eller gryta för att tona ned umami och få andra smaker att blomma ut i grytan
– en syrlig vinäger använder du i en sallad med riven vitkål och/eller morötter
– vinäger eller balsamvinäger ringlar du över grönsalladen
– gör en vinegrette med olivolja och blanda med grönsallad eller ugnsrostade grönsaker
– Caprese, tomater & mozarella toppat med basilika, gör sig inte utan god lagrad balsamvinäger över. Och har du inga färska basilikablad ringlar du olivolja med basilika över. Enklare blir det inte!
– använd vinäger eller balsamvinäger i en marinad med olivolja och kryddor
– En väl lagrad balsamvinäger droppar du på den färdiga maten på tallriken. Kontrasten med salt och sött är fantastisk.
– en söt balsamvinäger använder du till dessert som t.ex glass, färska bär, fruktsallad etc.

Olivolja Vit Tryffel

I våra butiker säljer vi olivolja smaksatt med vit tryffel från Italien på lösvikt. En fantastiskt smakrik olivolja man kan exprimentera med i matlagningen! Se nedan för olika tips och idéer;
– ringla över den färdiga risotton
– smaksätt potatismoset
– gör din egen tryffelmajonnäs, tryffelaioli eller tryffelsmör
– ringla i t.ex. tomatsoppa, potatis-/purjolökssoppa, grönkålssoppa, broccolisoppa m.fl. och doppa vitt bröd
– koka grön sparris, linda in den i lufttorkad skinka och ringla över olivolja vit tryffel, toppa med flingsalt
– blanda en vinegrette med hallonvinäger, en riktig smaksensation att servera till pilgrimsmusslor
– gör en hallonkaka/paj och servera den med vaniljsås smaksatt med olivolja vit tryffel   

Möjligheterna är oändliga, bara att börja exprimentera hemma i köket!

IMG_0973

Enkla tips hur du använder de goda Bruschetta kryddorna

Sväll den torra kryddblandningen i varmt kranvatten så blommar örterna ut i smak. Därefter blandar du med en god olivolja så du får god röra att arbeta med. Bruschetta kryddan finns idag i 4 olika smaker; klassisk persilja/lök, ramslök, tomat samt en lätt rökig variant. Kryddan är en riktig allkrydda värd namnet, endast din fantasi begränsar användningsområdet!

– bred kryddan på en brödbit, ringla över oliviolja och rosta dem lätt i ugnen
– blanda röran med en tomatsås och bred på pizzabotten, fördela sedan övriga ingredienser ovanpå
– blanda i en potatis- eller pastasallad med oliver, kapris, soltorkade tomater mm mm
– smaksätt köttfärssås, gryta, potatismos
– strö den torr över en grönsallad eller ugnsrostade grönsaker-/rotsaker
– snitta en fiskfilé, bred röran inuti, bind ihop och grädda sedan i ugn
– lägg röran på en bit mozarella ost, droppa på lagrad balsamvinäger
– blanda röran med yoghurt, kesella, gräddfil el dyl som en kall sås
– stek laxfilé med ev salt/peppar, lägg laxen i ugnsfast form och bred röran ovanpå, avsluta med bitar av fetaost och grädda sedan i ugnen. När den är klar droppar du en god balsamvinäger över anrättningen!

Patatas Bravas krydda

Patatas Bravas är en traditionell spansk kryddblandning med tomater, chili och vitlök. Det serveras på de flesta tapas restauranger till runda små saltade potatisar.
Blanda den torra kryddan med yoghurt, gräddfil, kesella el. dylikt. Smaka och känn du får lagom styrka på den så det passar din smak! 1 msk krydda på ca 2 dl yoghurt är ett riktmärke. Möjligheterna är oändliga, enbart din fantasi sätter begränsningen!

– Fyll en ugnsbakad potatis med blandningen, hett & gott!
– blanda kryddan i köttfärs, rulla köttbullar och stek. Servera i en god tomatsås. Det blir Albondigas, dvs spanska köttbullar i tomatsås!
– blanda i äggstanning till omelett eller paj
– kall sås till grillad fisk, kyckling eller kött
– dippsås med goda grissinis

Tzatziki krydda

Vår torra Tzatziki kryddmix består av lök, purjolök, persilja, vitlök och peppar. Blanda 1 msk med ca 2 dl yoghurt så får du en bra mix att servera till grillat, kallskuret eller som dippsås bara med goda grissinis. Extra gott blir det med grissinis med smak av vitlök/persilja i tzatzikin! Testa själv!
Gör en räktzatziki genom att komplettera kryddblandningen med räkor! Servera till fiskrätter, grönsaker eller lägg på en skiva gravad lax som en förrätt.
En syrligare touch får du på din tzatziki om du lägger ner skalade äpplebitar i den. Mycket gott som råkostdipp eller kall sås till fisk & kycklingrätter.
Ringla olivolja över skivad aubergine, strö över den torra tzatziki kryddan och grilla dem. Smaka förträffligt!

En annorlunda variant Caprese

Caprese är en italiensk rätt som består av färska tomater varvat med skivad mozarella. Den toppas med färsk basilika och avslutas med att ringla en god lagrad balsamvinäger över.
Byt ut tomaterna mot jordgubbar och klicka en god Pesto Genovese över allt. Avsluta med balsamvinäger. Fantastiskt gott!

Smaksatta krämer

Våra goda krämer från Sicilien finns i hela 7 olika smaker; pistage, mandel, apelsin, citron, hasselnöt, nougat & kaffe.

Dessa kan du använda som fyllning i olika bakverk som kakor, tårtor, semla m.m. En klick apelsinkräm på vaniljglassen är alldeles förträffligt eller bara på färsk frukt & bär. 

Låt lite kräm smälta på en varm våffla eller pannkaka tillsammans med en klick glass eller grädde. Svårt att motstå! 

Vinegrette

En vinegrette är oftast en blandning av olivolja, vinäger och en krydda. Den är klar att ringla över en sallad och grönsaker. Kom ihåg att skaka flaskan ordentligt före användning så att innehållet blandasDen får lika bra att använda som en marinad till fisk, kyckling eller kött. Fn har vi tre olika vinegretter från franska familijeföretaget A l’olivier.

Våra härliga vinegretter finns i smakerna; 1. olivolja rosmarin, citronvinäger & timjan 2. olivolja basilika, paprika/chilivinäger och peppar 3. olivolja lime, mangovinäger & ingefära 

Alla passar utmärkt att ringla över ugnsrostade grönsaker eller sallader, fiskrätter grillad som stekt, marinera räkor eller kräftstjärtar. Du väljer vilken smak som passar dig bäst.

I butiken finns de alla tre på provsmak!

Goda vinegretter du blandar själv

En vinegrette är mycket lätt att blanda själv. Blanda två delar olivolja och en del vinäger och vips har du en god vinegrette att ringla över din sallad eller grönsaker. Var aldrig rädd att blanda olika smaker. Tycker du om smakerna för sig, gifter de sig säkert fint ihop. Du är såklart varmt välkommen in till oss att prova dig fram bland våra olika oljor och vinäger för att hitta just din favoritkombination!
Följande kombinationer har vi testat själva och vi upplever dem som smaksensationer ihop;

Olivolja Basilika + Tranbärsvinäger
Olivolja Citron + Fikon-/Dadelvinäger
Olivolja Apelsin + Granatäpplevinäger
Olivolja Vit Tryffel + Hallonvinäger

Fruktvinäger

Våra goda fruktvinäger från franska A l’Olivier innehåller 40% färsk mosad frukt och finns i hela sju olika smaker! Dessa kan du ringla över fruktsallader, glass eller färska frukter. Piffa till en traditionell räkcocktail genom att ringla passionsfruktvinäger över den eller gör en ceviche och smaksätt den med mangovinäger.

Fruktvinägern med 40% färsk mosad paprika/chili passar utmärkt till sallader med mycket smak. T.ex. en sallad med rödlök, oliver, soltorkade tomater, fetaost, färsk potatis eller nykokt pasta i den. Ringla först en god olivolja över salladen, sen droppar du lite av nämnda fruktvinäger över och avslutar med flingsalt. Supergott till sommarens grillkvällar!

Pesto

Pesto är en röra med ursprung i norra Italien i staden Genua. Namnet Pesto Alla Genovese antyder på stadens namn. Pesto kommer at det italienska order pestare som betyder stöta. Pesto ska, som namnet antyder, stötas i mortel. Ingredienserna är riven parmesanost, vitlök, basilika (DOP klassad), pinjenötter och olivolja.
Färdigblandad pesto på burk är mycket bra att ha hemma för snabb smaksättning av maten! Du kan t.ex.
– blanda den med nykokt pasta
– toppa grönsaker eller blanda med ugnsrostade grönsaker
– lägg färska skivade körsbärstomater på en brödbit, toppa med pesto och strö över lite flingsalt
– bred pesto på en skiva parmaskinka, rulla ihop och lägg på en salladsbädd, droppa god lagrad balsamvinäger över
– lägg på fisk och gratinera i ugnen
– fyll en kycklingfilé och rulla ihop och baka klar i ugn
– använd som dippsås till goda grissini
– fyllning i bakad potatis
– dippsås till råkostdipp

Tapenade

Tapenade är en sydfransk sås som består av hackade oliver, sardeller, kapris, vitlök och olivolja. Namnet “tapenade” kommer från ordet tapena som betyder kapris på det lokala provensalska språket. Tapenadens basingrediens är oliver. Oliverna (oftast svarta) och kapris stöts i en mortel och hackas fint. Olivolja rörs sakta ned tills blandningen blir en pasta. Tapenaden kan smaksättas med bl.a. pressad citron, vitlök, sardeller, vitpeppar och örter som t.ex. basilika, timjan, rosmarin, oregano. Konjak är också en vanlig ingrediens i en tapenade.

Curd

Curd är en fyllig kräm som passar bra att använda som fyllning i alla typer av tårtor, kakor, i muffins. Det är även gott att breda curd på rostat bröd.
Curd består oftast av ägg, socker, smör eller olja samt någon smaksättning som t.ex. citron, apelsin, lime, passionsfrukt, hallon etc. 
Curd är väldigt gott att blanda ut med grädde, creme fraiche eller dylikt. Själv brukar jag blanda lemon curd med Limoncello (italiensk citronlikör). Mycket gott att ringla över gammeldags maräng och glass. Snabb och enkel dessert!

Chutney

Chutney är ett syltliknande tillbehör till från början indiska maträtter. En typisk chutney består av inkokt frukt, vanligtvis mango men också tomater, samt socker, kryddor såsom chili och ättika. Ursprunget till chutney är alltså från Indien. Där är chutney ofta gjord på färska ingredienser, med en grönsak eller frukt som bas, och behöver inte innehålla socker. Storbritannien förde under sin kolonialisering av Indien chutney till Europa. Dock tillverkade engelsmännen en typ av chutney med längre hållbarhet och där både vinäger och socker blev viktiga ingredienser. Idag är alltså chutney en blandning av färsk eller torkad frukt, grönsaker och kryddor som blandas med vinäger (eller ättika) och socker. Den tillagas mycket långsamt och tappas sedan upp på burk. 

Mango Chutney är kanske den chutney som de flesta känner till. Men chutney kan kokas av i princip vilken frukt eller bär som helst.

Chutney är något som man främst använder som tillbehör till mat, som ingrediens i grytor och såser, som dippsås, glaze eller till ostbrickan. Chutney passar utmärkt i matlagningen som smaksättare i curryrätter eller som tillbehör till fläskkött-, lammkött-, fisk- och kycklingrätter.

Hos oss hittar du många olika spännande chutney! Välkommen in och botanisera hos oss. Vi har vanligtvis olika sorter framme för provsmakning.

Dressing flaska klar att använda

I våra butiker hittar du flera olika sorters dressingar på flaska i olika smaker! Dessa dressingar är perfekta att använda som kalla såser till sallader, grönsaker, till allt kött, fisk eller kyckling du steker eller grillar. Klicka dem direkt på tallriken och dippa i dem eller använd dem som smaksättare i sås eller gryta. De går också alldeles utmärkt att blanda ut med yoghurt eller creme fraiche om du upplever dem för starka och intensiva i smaken. 

IMG_0378

Aioli & Majonnäs

Aioli skiljer sig från majonnäs på två sätt; den görs på extra virgin olivolja vilket ger en aioli en distinkt lite fruktig smak samt en tjockare konsistens jämfört med majonnäs. Dessutom innehåller aioli vitlök som gör den lite kryddig i smaken. Aiolin kan med fördel användas som dippsås till grönsaker eller som topping på en hamburgare. Passar även bra till alla fisk-/skaldjursrätter som topping eller smaksättare i sås och gryta.

Majonnäs görs på äggulor samt en mycket mild olja. Majonnäsen smaksätts sedan med vinäger, senap, salt och peppar. Majonnäs är vanligt till räksmörgåsen, till ägg och även som topping till fisk- och skaldjur. Majonnäsen anses ha en fördjupad effekt på smaken i olika anrättningar.


Hos The House of Taste hittar du olika Aioli och majonnäser som du även kan provsmaka före köp!

Fina Fisken kryddmix

Denna otroligt populära krydda kan man använda på många olika sätt. God som dippsås eller kall sås till stekt/grillad fisk om du blandar ut den med lite yoghurt eller creme fraiche. En variant är att blanda den med majonnäs eller aioli också som kall sås eller en grund i smörgåstårtan. 

En god marinad eller salladsdressing får du genom att blanda kryddan med olivolja citron och champagnevinäger. Ta två delar olivolja och en del champagnevinäger och sedan smakar du av med kryddan till en smak du själv önskar. Ringla över sallad eller fisk & skaldjur. Perfekt som marinad till räkor eller kräftstjärtar!

En god fisksås får du genom att koka upp grädde med vitt vin och lite ost. Smaksätt sedan såsen med denna krydda genom att strö i den och smaka sedan av.

Absolut enklast användning är att steka fisken i pannan och strö över kryddan. Vill du panera fisken kan du blanda kryddan i paneringen och få mersmak till din fiskrätt.

Parmesan Blend

Ytterligare en av våra mest populära kryddor! Den innehåller bl.a. parmesan ost som namnet antyder vilket gör att den är lite salt. Den är mycket god att blanda med yoghurt som en dippsås till goda chips, kex eller grissinis!

Hemma använder vi den väldigt ofta som salladskrydda. Strör den direkt på salladen och ringlar sedan över olivolja och en god balsamvinäger. Mycket enkelt och väldigt gott!

Du kan även strö den över fisk, skaldjur eller kyckling under stekning, blanda den i en sås, strö den över ugnsrostade grönsaker m.m.

Varukorg

Du har inga produkter i varukorgen.