0

Om Pesto

~ Tips ~

Information om Pesto & våra produkter

Pesto

Färdigblandad pesto på burk är bra att ha hemma för snabb smaksättning!

Pesto alla Genovese är en sås med ursprung i den italienska staden Genua som ligger i Ligurien i norra Italien. Traditionellt består den av basilika, vitlök, pinjenötter, olivolja och ostar som Parmigiano Reggiano eller Pecorino.

Dess namn härstammar från ordet pestare , som betyder att slå eller krossa , och syftar på den ursprungliga metoden att göra såsen med en mortel och mortelstöt.

Ursprung

Det sägs att pesto härstammar från de gamla romarna som åt en pasta som kallas moretum , gjord genom att krossa ihop ingredienser som ost, örter och vitlök. Pesto används vanligtvis till pasta, men kan ibland också serveras med skivade tomater eller kokt potatis. Pesto som är tillverkad av basilika odlad i Ligurien är ursprungsklassad och den absolut bästa smakmässigt! Skyddad ursprungsbeteckning kan produkter/råvaror få som kommer från en viss ort eller region. Jämför med champagne som måste vara från området champagne i Frankrike för att få kallas champagne och skriva det på etiketten på flaskan.

Användningsområden

Du kan t.ex. blanda pesto med nykokt pasta
Toppa grönsaker eller dippa grönsaker, ugnsrostade eller råa i den
Blanda ner i potatismos
Lägg mozarella och färska tomater på en brödbit och toppa med en klick pesto Bred pesto på en skiva prosciutto, rulla ihop och lägg på en salladsbädd, droppa en god lagrad balsamvinäger över och vips en härlig entrérätt Lägg på fisken och gratinera i ugnen Banka ut en kycklingfilé och bred på peston, rulla ihop och stek den klar i ugn och servera till sallad eller pasta

Förvaring

Om du får pesto över i en öppnad burk ringlar du över olivolja innan du ställer den i kylskåpet. Olivoljan blir som ett konserveringsmedel och lägger sig som ett skyddande lock över.
Varukorg

Du har inga produkter i varukorgen.