0

Om olivolja

Smaka

Innan du köper en olivolja ska du alltid be att få smaka på den i butiken. Olivolja smakar väldigt olika, precis som viner smakar olika. Det är just du som ska tycka om olivoljan och inte personalen i butiken.

Olika smaker olivolja

Jag brukar förenklat dela in olivolja i 3 olika smakkategorier sen finns såklart många olika nyanser av smaken för den är ju personlig.

  1. Len och mild med nötiga toner av t.ex. mandel.
  2. Kvisttomater, gröna tomater eller omogna tomater. Mer smak i denna olivolja och du kan nästan dofta dig till kvisttomaterna och fruktigheten.
  3. Ruccola, omogna bananer eller bananskal, kan upplevas sträv i gommen, doft av nyklippt gräs och lätt pepprighet i avslutningen. Intensiv men fruktig.

De olika smakerna beror på olika olivsorter och klimatet där olivträden växt och även på hur man skördar och hur snabbt det går mellan skörd och press.

~ Tips ~

Olivolja

Att blanda en olivolja av god kvalitet med lite balsamvinäger är den bästa boosten för sallader, grönsaker, jordgubbar, ost & charkbrickan! Den klassiska vinegretten är en supergod sista smaksättning på färdiga maten.

Här följer lite tips vad du ska tänka på när du köper din olivolja. Det förekommer mycket fusk med olivolja och även balsamvinäger så se upp när du köper!

Kvalitet

Vad är bra kvalitet på olivolja? När du smakar på olivolja rent så retar det gärna i halsen, du vill harkla dig och hosta, det kliar i halsen på de flesta. Många upplever det obehagligt men det är just detta som är det första tecknet på bra kvalitet. När du använder olivoljan på sallad eller grönsaker kommer du inte känna av denna retning.

Hur får man bra kvalitet på olivoljan?

Oliverna ska skördas tidigt på säsongen när de är gröna och då innehåller som mest nyttiga ämnen, men inte så mycket vätska. Det är viktigt att skörda oliverna varsamt, helst för hand, och få dem till press inom loppet av några timmar. När oliven tas från skaftet startar en förruttnings-process. Det får inte vara för varmt i luften. Man hinner då inte få oliverna till press innan förruttningsprocessen gått för långt. Om oliverna skördas långt in på säsongen har de fyllts med vätska så du får ut mycket olivolja vid pressen. Däremot finns inte de nyttiga ämnena kvar i oliven och olivoljan kommer troligen smaka lite dammigt och unket.

Smaksatta olivoljor

Endast de klassiska naturella olivoljorna får kallas Extra Jungfru olivolja. En smakasatt olivolja med tex citron klassas inte längre som Extra Jungfru olivolja. Smaksättningsprocessen tar bort de nyttiga ämnen.


Olivfarmen

Det är ett tålamodsprövande arbete att driva olivfarm. Det tar ca 5 år innan ett nyplanterat olivträd ens bär frukt t.ex. Under året ska träden tas om hand, beskäras mm så de växer och mår bra och oliverna växer och inte blir angripna av ohyra eller dylikt.

Fusk med olivoljor

Olivolja är ett av de livsmedel som det fuskas mest med. Även om oliverna skördas sent på säsongen är det ju 1a pressen. Däremot lever oljan inte upp till kraven på näringsämnen för att klassas som Extra Jungfru olivolja. Mycket av fusket är att man tappar upp 2a pressens olivolja i flaskan men exponerar Extra Jungfru olivolja på etiketten.

Näringsämnen

Olivoljans syrahalt och andel polyfenoler är 2 av de näringsämnen som ska uppnå en viss grad för att få kallas Extra Jungfru olivolja. Tyvärr skrivs inte denna information på etiketten då det är förbjudet i marknadsföringssyfte.

The House of Taste
Ett stort Matparadis på 100kvm! Hos oss hittar du ca 20 olika sorters olivolja utsedda till världens topp 100 bästa! Hos oss provsmakar du såklart olivoljan innan du köper.

Här hittar du även balsamvinäger från världens äldsta producent Acetaia Giusti och såklart många andra balsamvinäger. Heta såser och kryddor, pesto och pasta, ketchup och senap, svart vitlök och tryffel, kaffe ocxh te, choklad och chokladtryffel och mycket mera!

Ni hittar detta underbara Matparadis i Wadköping, Örebro. Hemsida www.thehouseoftaste.se

Varukorg

Du har inga produkter i varukorgen.