Information om Vincotto
Vincotto
Vincotto kallas ibland för ”falsk balsamvinäger”! Vincotto används på samma sätt som en fin balsamvinäger och har samma söta syrliga och fruktiga smak. Ringla över salladen, använd till ost-/charkbrickan, droppa i såser och grytor eller använd till dessert såsom glass, frukt och bär! Vincotto finns med olika smaker såsom, fikon, hallon, apelsin/choklad, blåbär och vilda bär (skogsbär).
Vincotto har sitt ursprung i södra Italien, Apulien och man använder endast druvsorterna Malvasia och Negroamaro. Vid tillverkning av ursprungsklassad balsamvinäger används Trebbiano och Lambrusco.
Vincotto betecknas av dagens stora internationella kockar som en sötsyrlig och sammetslen krydda med subtila och harmoniska aromer av kryddor, vindruvor och plommon.
Tillverkning
Druvorna får torka på rankan och sedan på träspaljéer, sedan kokas den färska druvmusten långsamt i över 24 timmar tills den reduceras till en femtedel av sin ursprungliga volym. Därefter tappas den på ekfat och lagras i över 4 år för att smakerna ska utveckla alla aromer och ge fyllighet, sötma och syra. Inga tillsatser såsom konserveringsmedel, färgämnen eller socker tillsätts utan den är helt naturlig och rik polyfenoler (naturliga antioxidanter) och är utmärkt för vår hälsa och välbefinnande! Hos The House of Taste hittar du Vincotto från världens äldsta producent Gianni Calogiuri. Det unika med Familjen Calogiuri är att deras traditionella recept har hållits hemliga och noga bevakats av familjen. Faktum är att familjen är en av de äldsta familjerna som finns i provinsen Lecce i dokument sedan 1500-talet.