Tips om Tryffel
Tryffel
Det finns många olika sorters tryffelsvamp; svart och vit tryffel, vintertryffel och sommartryffel. Sen finns massor av olika sorter och kvaliteter av dessa. Dock den vita tryffeln är den mest smakrika och exklusiva sortens tryffel. Tryffel är en beteckning som används för flera svamparter med underjordiska fruktkroppar.
Smakförstärkare
Färsk tryffel är en utmärkt smakförhöjare men för att komma till sin rätt kräver den ett bra fett som smakbärare. Grädde, ägg och Parmiginao Reggiano är tex perfekta för att lyfta fram smaken av tryffel!
Olika kvalitet
Den vita tryffeln kallad Tuber Magnatum anses vara en av världens dyraste och mest eftertraktade tryffelsort. Den växer främst i norra Italien (området Piemonte) men finns även att hitta i Kroatien, Albanien, Slovenien, Kosovo och Serbien. Det höga priset förklaras med sällsyntheten. Svart tryffel från Périgord i södra Frankrike, ofta kallad ”kök
Produkter med tryffelsmak
Får man inte tag på färsk tryffel finns massor av goda färdiga produkter med tryffelsmak att använda istället! Det närmaste färsk tryffel du kommer är färsk skivad tryffel i solrosolja. Smakar riktigt bra men undvik hel tryffel i saltat vatten. Ofta smakar de inte alls mycket utan är en hård liten klump bara. Undantag finns såklart….
Användningsområden
Ringla olivolja med tryffel över olika sallader och grönsaker såsom sparris med ruccola, färska tomater och skivad Parmigiano Reggiano, några droppar lagrad balsamico eller vincotto på det – ljuvligt Gör en vinegrett med hallonbalsamico och ringla över fisk-/&skaldjursrätter. Hallon och tryffel är en smaksensation Pesto eller Kronärtkockskräm med tryffelsmak perfekt att bred på en liten brödbit eller balnda med nykokt pasta Rinlga olivolja med tryffel över risotton Krämig söt balsamico med tryffelsmak är underbart till ost-/charkbrickan Smaksätt rödvinsskyn med några droppar tryffelbalsamico Ägghalvorna blir supergoda med en klick tryffelsmör eller pesto Ringla tryffelbalsamico över sparrissoppan