Tips om Lakrits

Lakrits

Lakritsrot, en smal grenliknande rot, växer som ogräs med långa rötter ner i marken som kan bli upp till 8 meter långa och med hjälp av en traktor drar man upp rötterna ur marken. Ur dessa rötter framställs sedan en söt lakritsmassa. Sötman kommer från en ingrediens i lakritsroten som kallas glykosiden vilken är lakritsen viktigaste ingrediens. När man tuggar på lakritsroten och den blandas med vår saliv och roten mjukas upp kommer den karaktäristiska lakritssmaken fram.

I de nordiska länderna är lakrits väldigt populärt i framförallt godis. I godissammanahang kallas lakrits ofta för sötlakrits. Detta är för att skilja den från saltlakrits som innehåller det konstgjorda saltet Salmiak. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare eller som smakförstärkare av lakrits.

Lakrits växer vilt i södra Europa och ses där som ett ogräs. I Europa produceras lakrits framförallt i Spanien, Turkiet och Italien. Det sägs att den finaste lakritsen kommer från Kalabrien i södra Italien.

Lakrits i maten

Idag finns inget land i världen som traditionellt sett använder lakrits som sin huvudkrydda i köket men faktiskt är att lite lakrits i grytan eller såsen gör den riktigt mustig och god! Lakrits har en mycket aromatisk smak och kan även lyfta fram sältan. Lite lakritspulver i hummersoppan istället för fänkål t.ex. Lakrits är mao en smakbärare i maten precis som alkohol, balsamvinäger eller populära Black Garlic (svart vitlök).

Smaken av lakrits gör sig speciellt bra till fisk och skladjur. Strö till lakrits över en räkcocktail, en ugnsbakad laxfilé eller gör en räktzatziki (vänd ner räkor i tzatzikin) och strö lite lakritspulver i den! Lakrits och citron är alltid gott ihop; blanda olivolja med citronsmak med lakritspulver och ringla över ugnsbakad torsk. Rödbetor och lakrits är en fin kombination, Bresaola och lakrits likaså. Egentligen är det bara fantasin som begränsar användning av lakrits i maten så våga prova och exprimentera!

Lakrits & hälsan

I början användes lakritsroten som medicin och såldes enbart på apotek ända in på 70- talet. Lakrits innehåller B-vitamin och antioxidanter som är bra för kroppen. Lakrits gör att salt stannar i kroppen så lakrits bör därför inte förtäras ihop med alltför salt mat.

Lakrits sägs motverka hårförlust, lindra värk och hosta, förbättra kroppens förbränning och hudens elasticitet. Dock, för mycket konsumtion kan leda till det motsatta. Överkonsumtion av lakrits, mer än 50g per dag, kan hos känsliga personer vara skadligt för kroppen. Det kan höja blodtrycket, orsaka ödem och även skapa kaliumbrist.

Olika sorters lakrits

Olika sorters lakrits Lakritsrot: Lakrits utvinns ur rötterna från växter av släktet Glycyrrhiza som växer vilt runt Medelhavet, i Ryssland, Kina och Iran. Rålakrits: lakritsrötter som hackas och mals till ett pulver som sedan kokas i vatten till en massa som rullas i stänger. Lakritspulver: finmalen rålakrits Lakritsgranulat: krossad rålakrits som knastrar härligt i fyllda bullar, röror och kryddblandningar. Salmiak: ett vitt pulver som även kallas ammoniumklorid. Det ger salt smak åt lakrits i godis. Salmiak äter vi bara i Norden och söderut ner till Holland. När vi förr i tiden saltade in mat användes salmiak för det var billigare än vanligt salt. Fänkål, Anis och Stjärnanis har en tydlig smak av lakrits. De är dock inte släkt med lakrits men har liknande smakämnen. Flera örter tangerar på lakrits smakämnen t.ex. dragon, körvel, koriander och basilika. Lakrits i Sverige I Sverige är lakrits vanligast som godis men även i olika bakverk och dessert används det flitigt. Glass, bullar, pajer, kolasåser mm mm. Vi börjar så smått lära oss att lakrits är en god krydda i maten.

Hos The House of Taste hittar du lakrits i godisfrom men även i marmelader, salt, rub- krydda och märket RIVSALT har en rålakritsbit med tillhörande rivjärn så du lätt kan finriva lakrits över maträtten på tallriken! Oscarssons Lakrits, Lakrids by Bülow, Haupt Lakrtis och Kolsvart hittar du hos oss!