Lakritsrot, en smal grenliknande rot, växer som ogräs med långa rötter ner i marken som
kan bli upp till 8 meter långa och med hjälp av en traktor drar man upp rötterna ur marken.
Ur dessa rötter framställs sedan en söt lakritsmassa. Sötman kommer från en ingrediens i
lakritsroten som kallas glykosiden vilken är lakritsen viktigaste ingrediens. När man tuggar
på lakritsroten och den blandas med vår saliv och roten mjukas upp kommer den
karaktäristiska lakritssmaken fram.
I de nordiska länderna är lakrits väldigt populärt i framförallt godis. I godissammanahang
kallas lakrits ofta för sötlakrits. Detta är för att skilja den från saltlakrits som innehåller det
konstgjorda saltet Salmiak. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som
ersättare eller som smakförstärkare av lakrits.
Lakrits växer vilt i södra Europa och ses där som ett ogräs. I Europa produceras lakrits
framförallt i Spanien, Turkiet och Italien. Det sägs att den finaste lakritsen kommer från
Kalabrien i södra Italien.