Svart vitlök är den perfekta smaksättare som tar dig från amatörkock till mästerkock på ett ögonblick! Det mest populära att använda i köket och som tar fram Umami tonerna i maträtten och ger en mustigare smak
Tillverkning
Svart vitlök har genomgått en fermenteringsprocess. Vanliga vitlökar hettas upp i hög temperatur och resulterar i att man får svarta mjuka vitlöksklyftor som är lätt krämiga i konsistensen.
Smak
Svart vitlök smakar inte längre som vitlök utan är mer söt och syrlig, nästan lite som toner av balsamvinäger kan man urskönja. Konsistensen blir lite som kolamelass med fruktighet och toner av Umami. Bakom alla dessa olika smaknyanser man kan uppleva finns en svag ton av vitlök kvar.
Näringsinnehåll
Svart vitlök har en högre koncentration av näringsämnen än vanlig vitlök. Den innehåller en hög andel polyfenoler (naturliga antioxidanter) precis som olivolja. Du kan med fördel äta svart vitlök på fastande mage på morgonen. Den är mycket enerigivande så det är ej bra att äta sen på kvällen.
Urpsrung
Svart vitlök är väldigt populärt i det asiatiska köket, framförallt i Japan. Ursprunget sägs vara en Japansk forskare som ville komma bort från den vanliga vitlökens starka lukt. Han provade då att röka vitlöken långsamt i några timmar vilket resulterade i den svarta vitlöken.
Användningsområden
Svarta vitlöksklyftor kan du hacka i mindre bitar och strö i t.ex. en sallad, i pastan eller med andra grönsaker. Mosa den och koka ner i gryta eller sås eller blanda med andra kryddor, olivolja och vinäger till en god marinad. Den svarta vitlöken gör att maträtten blir fylligare och får en djupare smak. Hos The House of Taste erbjuds svart vitlök i olika former. Här finns skalade vitlöksklyftor, ketchup och vinäger med svart vitlök, Allioli till topping av grillat samt som topping/dipp till hamburgaren. Här finns även en underbar slät kräm tillverkad av svart vitlök!